Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΕΚ: Σοβαρεύτηκε και νίκησε

Με πολύ καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και έναν Αραμπατζή κέρβερο στο πρώτο, η ΑΕΚ νίκησε 3-1 την Χάιντουκ Σπλιτ στο... χαλί του ΟΑΚΑ, για την πρώτη αγωνιστική του Europa League. Αντεγκλήσεις μεταξύ των οπαδών κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης και επεισόδια με την αστυνομία και τους κροάτες, πριν την έναρξη. Πολύ καλή εμφάνιση από Λυμπερόπουλο, Τζιμπούρ, Μανωλά, Λαγό και Ντιόπ, Λεονάρντο στο δεύτερο ημίχρονο για την Ενωση, που εκμεταλλεύτηκε ιδανικά την άνετη εκτός έδρας επικράτηση της Ζενίτ επί της Αντερλεχτ, στο άλλο παιχνίδι του ομίλου. Κορυφαίος και σκόρερ ο Τζιμπούρ, που έχασε και πέναλτι στο 46`.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρέταξε την ίδια 11άδα με το παιχνίδι της Ριζούπολης απέναντι στον Πανσερραϊκό και μοναδική αλλαγή τον Ντιόπ στη μεσαία γραμμή, αντί του τιμωρημένου και τραυματία Μάκου. Για την ΑΕΚ, ο Σάνελ Γιάχιτς είχε δηλώσει μερικές μέρες πριν το παιχνίδι, ότι το καλύτερο θα ήταν ένα γρήγορο γκολ απέναντι σε μία εξαιρετική και πολύ γρήγορη ομάδα, όπως η Χάιντουκ.
Η εκτίμηση και επιθυμία του βόσνιου έγινε πραγματικότητα στο 12ο λεπτό, όταν ο Τζιμπούρ πέτυχε το τέταρτο φετινό του τέρμα, σε πέντε παιχνίδια που έχει αγωνιστεί. Δεν ήταν ικανό όμως, να δώσει στην ελληνική ομάδα τον έλεγχο του παιχνιδιού, καθώς πριν συμπληρωθούν 20 λεπτά αγώνα, η Χάιντουκ λίγο έλειψε να φέρει το ματς στα ίσια σε τρεις κλασικές περιπτώσεις.
Πάλευε μόνος του ο Αραμπατζής

Ο Αραμπατζής όμως ήταν εξαιρετικός και αποδεικνύοντας τη μεγάλη του κλάση, κρατούσε το προβάδισμα για την Ενωση. Νικήθηκε μόνο από το σημείο του πέναλτι, με δράστη τον Ιμπριτσιτς, που έσκαψε ιδανικά τη μπάλα από τη βούλα, για να ισοφαρίσει. Την εσχάτη των ποινών κέρδισε ο Τόμασοφ, σε ανατροπή του από τον Ντιόπ. Το 1-1 ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους, με τους κροάτες να έχουν τον έλεγχο και να χάνουν μάλιστα κι άλλες ευκαιρίες για περισσότερα γκολ.
Μπήκε φουριόζα
Στα πρώτα δευτερόλεπτα της επανάληψης, ο Μπερνς με προσωπική ατομική ενέργεια κουβάλησε τη μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή και εκεί ο Τζιμπούρ κέρδισε πολύ έξυπνα το πέναλτι από τον Γιούριτσα Μπουλιάτ. Πέναλτι που όμως δεν έγινε ποτέ γκολ, καθώς ο Σούμπασιτς απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ, την εκτέλεση του διεθνούς αλγερινού στράικερ της ΑΕΚ.

Η φάση αυτή και οι δύο που ακολούθησαν στο 56` και στο 57` με τις εξ επαφής κεφαλιές των Λυμπερόπουλου, Δέλλα που αποκρούστηκαν πάνω στη γραμμή, έδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη βελτίωση των γηπεδούχων. Βελτίωση που μετουσιώθηκε σε υπεροχή και υπεροχή που μετουσιώθηκε σε προβάδισμα, με τον Σούμπασιτς να αποκρούει ασθενώς το σουτ του Σκόκο και τον Λυμπερόπουλο -από ελεγχόμενη θέση οφ σάιντ- να ανοίγει ξανά λογαριασμό με την κιτρινόμαυρη φανέλα στο 65`.
Παρατράγουδα από το... πουθενά
Λίγο νωρίτερα και χωρίς να υπάρξει κάποια πρόκληση, οι οπαδοί της Χάιντουκ εκτόξευσαν φωτοβολίδα προς τους αντίστοιχους της ΑΕΚ και από κει ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι με απαντήσεις εκατέρωθεν, που κράτησε μέχρι την λήξη. Οι κροάτες μάλιστα δεν δίστασαν να βάλουν και φωτιά στη θύρα που τους φιλοξενούσε ενώ ακούστηκε και το σύνθημα "Macedonia", που προκάλεσε και τα σφυρίγματα από όλο το γήπεδο. Αξίζει να σημειωθεί, πως λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης, υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και των οπαδών των φιλοξενουμένων, ακριβώς έξω από το γήπεδο.

Κλείδωσε τη νίκη με Λεονάρντο
Στο αγωνιστικό σκέλος τώρα, ο Μπάγεβιτς έριξε στο παιχνίδι τον Πατσατζόγλου αντί του Μπερνς στο 70` και δευτερόλεπτα αργότερα, ο Πάτσα κλήθηκε να αγωνιστεί σε θέση αμυντικού μέσου, μιας και αποχώρησε τραυματίας ο Καφές. Στη θέση του πέρασε ο Λεονάρντο, που πήγε δεξιά πίσω από τον Τζιμπούρ. Ο τελευταίος έχασε μοναδική ευκαιρία να πετύχει δεύτερο τέρμα στο 76`, με τον Σούμπασιτς να τον νικάει και πάλι, αυτήν τη φορά στο τετ α τετ.

Η τελική επικράτηση σφραγίστηκε τελικά πριν το 90`, με τον Σκόκο να εκτελεί άψογα στο δικό του τετ α τετ με τον Σούμπασιτς, έπειτα από πολύ ωραία κάθετη πάσα του Λεονάρντο. Ο βραζιλιάνος θα μπορούσε να βάλει και το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, αλλά στην εκπνοή αστόχησε σε τετ α τετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου