Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ημέρα 1η: Αφιξη στην Τουρκία


  • StumbleUponΤουρκία μέρα πρώτη κι αν κάτι γίνεται αμέσως κατανοητό είναι πως οι άνθρωποι εδώ ζουν για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Ξεχάστε τις απουσίες των μεγάλων αστεριών, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Για να δούμε αν θα κρατηθούν οι γείτονες σε αυτά τα επίπεδα και το βράδυ της Τρίτης που θα έρθουμε face to face...
Η τιμωρία της FIBA για τα επεισόδια με τους Σέρβους ήταν το κεντρικό σημείο συζήτησης - οι διεθνείς μας δεν  έλεγαν να ξεκολλήσουν από αυτό. Κι όμως, το δικό μου μυαλό παραμένει κολλημένο σε ένα συγκεκριμένο παίκτη. 


Όχι, δεν μιλάω για τον Σοφοκλή, μιας και δεν έφαγα παραμύθι, ο ψηλός πατούσε μια χαρά το πόδι του και ετοιμάζεται να σπείρει το φόβο στους αντιπάλους μας. Για άλλον καίγομαι και το όνομά του είναι Γιάννης Μπουρούσης. Τον έβλεπα στα πρώτα φιλικά και μέσα μου φώλιαζε η εντύπωση πως θα είναι ο ηγέτης αυτής της Εθνικής. Το καταραμένο χτύπημα τον κράτησε έξω, οπότε τι θα γίνει; Πότε θα παίξει;


Με Χαρούλα Αλεξίου η έναρξηΣτην τελετή έναρξης του Μουντομπάσκετ, η οποία θα γίνει την Παρασκευή, θα τραγουδήσει μεταξύ άλλων και η Χαρούλα Αλεξίου.
Ο Γιάνναρος δεν καταλαβαίνει και πολλά, δεν πρόκειται όμως και να ρισκάρει με το χέρι για έναν απλό λόγο: η πρώτη εβδομάδα θα βγει ούτως ή άλλως, και όλα θα παιχτούν στα νοκ άουτ της Πόλης. Οπότε, ψυχραιμία… «Είμαι στο 80%», εμπιστεύτηκε σε έμπιστο φίλο. Bingo. Αν υπολογίσουμε το βαθμό προόδου που πραγματοποιεί από τη μέρα που χτύπησε κι όσο περνά ο καιρός, τότε τη δεύτερη εβδομάδα του Παγκοσμίου θα είναι απόλυτα καλά. Αυτά είναι καλά νέα...Η Εθνική ταλαιπωρήθηκε για να φτάσει στην Άγκυρα, καθώς μια μικρή καθυστέρηση στην Κωνσταντινούπολη που ήταν ο μέσος σταθμός πήγε κάπως πίσω το πρόγραμμα. Πεντέμιση το απόγευμα, όμως, βρέθηκε στη βάση της και πλέον, τα παιδιά του Γιόνας Καζλάουσκας αρχίζουν να μπαίνουν σε ένα ρυθμό. Την ίδια ώρα στα τουρκικά κανάλια κυριαρχεί μια διαφήμιση που προμοτάρει το Μουντομπάσκετ με φαντασμαγορικό τρόπο. Η Turkish Airlines είναι ο χορηγός της διοργάνωσης, καλά εδώ είναι… του Αμαρουσίου, και στο σποτάκι φαίνονται ο Χέντο Τούρκογλου και οι συμπαίκτες στην εθνική να ετοιμάζονται για ελεύθερη πτώση. Σαν ένας άλλος Johnny Utah (ή μήπως Bondhi;) από το περίφημο Point Break, (θεωρητικά) ο αρχηγός δίνει το σύνθημα, οι Τούρκοι παίκτες (οι κασκαντέρ δηλαδή αντί αυτών) πέφτουν από το αεροπλάνο στον αέρα, στήνουν μια μπασκέτα στο κενό και αρχίζουν να καρφώνουν σ’ αυτήν! Ο διαφημιστής έδωσε σόου έμπνευσης, όλα τα λεφτά όμως, είναι ο Τούρκογλου που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια του στο γύρισμα κι αυτό φαίνεται στο γυαλί!




Κατά τα άλλα, οι Τούρκοι δεν είναι έτοιμοι οργανωτικά, δείχνουν όμως πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες τους, ειδικά αν δουν Έλληνα. Αν ήταν περισσότεροι αυτοί που γνωρίζουν αγγλικά, όλα θα ήταν καλύτερα. Έτσι, δεν θα βλέπαμε στα έδρανα των TV broadcasters το ετικετάκι ASPN. Θα το δουν και οι Αμερικανοί του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού οργανισμού του κόσμου, δηλαδή, και θα τους πιάσει κρίση ταυτότητας...
Ένας απρόσμενος φίλος, πάντως, μας περίμενε επί τουρκικού εδάφους. Ο ήλος λαμπερός και καμαρωτός έριξε άπλετο φως σε διάφορες γωνιές της πόλης, την ώρα που οι πάντες έμεναν θαμπωμένοι από την ταχύτητα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του κυβερνήτη Θεοδοσίου. Ο άνθρωπος πήγε το αεροπλάνο από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη μέσα σε 50 λεπτά. Κι ας λένε στα τουριστικά πρακτορεία πως είναι κοντά στη μιάμιση ώρα. Μα 50 λεπτά κάνεις για να πας στη Θεσσαλονίκη! Αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα. Οι 2.500 οπαδοί του ΠΑΟΚ φτάνουν αυτήν την ώρα στην Πόλη για τον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε κάνοντας οδικά τη διαδρομή και ενώ έχουν ρητή εντολή να μην κυκλοφορήσει ούτε ένας μόνος.

Κι αυτό δεν είναι ούτε μια απλή ντιρεκτίβα, ούτε ένα μικρό ταξίδι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου